Kamis, 03 Mei 2012

Serunding Daging


Kalaulah ada yg sudi nk hadiahkan DJ sepeket serunding tak kiralah serunding daging ke, ayam ke, udang ke atau ikan sekalipun, DJ nak jer terima dgn rasa gembiranya...heheh. Rasa2 dh dekat nak setahun gak tak mkn serunding. Bila tgk yg dah siap dijual tu adehh...terbantut pulak selera nk mkn..bkn main mahal lagi harganya dgn kuantiti yg terlalu sedikit. Mcm x berbaloi lah pulak kan...taaapiii, bila dah buat sendiri, baru tau penat lelah membuatnya. Paling leceh, time nk mencarik daging...ni belum termasuk masa menumis/menggorengnya lagi....aduii...mmg penat dan menyeksakan. No wonder lah harganya mahal...huhuh.

Semalam dgn semangat yg berkobar2, DJ mulakan projek menyerunding dengan merebus daging ni dulu. Sebelah malamnya pulak, DJ start mencarik sambil2 menonton TV....sampai sakit2 belakang dan jari jemari dah...Alhamdulillah siap gak kira2 sekilo. Dulu2 rajin buat, sb ada maid boleh tlg carik menda alah ni... skrg semuanya kena buat sendiri...hmm...nak buat mcm mana kan...

Suka sgt dgn serunding ni esp time bulan puasa...pembangkit selera ketika bersahur.... :)

Ok, di sini DJ kongsikan resepinya mengikut citarasa DJ. Serunding ni boleh ditumis/digoreng tanpa minyak atau dengan minyak. DJ lebih suka tumis jer dgn minyak.

Serunding Daging
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :

  • 1 kilo daging (direbus dan dicarik halus)
  • 200 ml santan
  • gula melaka/gula pasir
  • garam
  • 3 senduk nasi cili giling/cili boh/cili kisar - boleh lebih atau kurang
  • sedikit serbuk kunyit
bahan-bahan kisar/tumbuk :
  • 1 labu bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 inci halia
  • 40 g biji ketumbar (disangai terlebih dahulu)
  • 10 g jintan manis (disangai)
  • 4 batang serai
Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. 
  2. Masukkan cili giling/cili boh/cili kisar serta serbuk kunyit dan tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
  3. Masukkan santan, daging dan bahan-bahan selebihnya. Kacau perlahan-lahan tanpa henti hingga kering dengan api perlahan. 
  4. Hidangkan setelah masak.
***kalau tak nak goreng dengan minyak,masukkan semua bahan dalam kuali dan kacau hingga kering.