Rabu, 06 Oktober 2010

Ikan Kukus/Stim Ringkas


Salam...

Dah lama tak masuk rumah ni...namun Alhamdulillah tak pernah sunyi dgn kehadiran pembaca. Terima kasih atas kunjungan anda semua. Sebenarnya, sjk beberapa hari ni DJ sibuk sket dgn hal2 keluarga di samping melayan FB. Dah lama bukak akaun dari tahun lepas lagi, tetapi jarang sekali nak melepak di situ. Baru2 ni jelah dyg 'merempit'....hehe. Tapi bahaya gak tuu...boleh leka dibuatnya....tak pasal2 kerja2 lain tertunggak..hehe.

Oklah...dgn gambar yg tak seberapa ni...sempat gaklah masuk n3 hari ni. Menu ni dah lepas yer. Tapi petang nanti nak masak lagi...hehe. Tak jemu sebenarnya masak stim ni. Lagipun, sedap, ringkas dan tak muak. Kali ni guna Siakap. Yg dlm gambar tu pulak guna ikan Jenahak yg sudah dipotong..hehe. Ikan kerapu pun sedap juga. Resepinya amat mudah sekali. Kalau nak tengok resepi asal, boleh KLIK DI SINI. Cuma utk resepi ni, dyg menggunakan bahan2 yg ala kadar jelah dgn teknik berbeza. Namun, tetap sedap!... Jom masak!

Ikan Kukus/Stim 

bahan-bahan :
  • 1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 5 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 inci halia (dihiris)
  • 1-2 biji limau nipis (ambil jusnya)
  • 2-3 biji cili padi (diketuk) - optional
  • sedikit salted vegetable (dihiris) - optional
  • 2 biji tomato (dihiris dadu)
  • sedikit garam dan gula
  • 1 sudu makan sos ikan atau sos tiram
  • sedikit air
  • sedikit daun sup (dihiris)
Cara-cara :
  • Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan panas atau loyang. 
  • Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram dan gula. Bancuhkan.
  • Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato, salted vege (jika suka), serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Kukus lagi 5 minit. 
  • Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 2-3 minit.
  • Setelah masak, taburkan hirisan daun sup. 
  • Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.