Kamis, 14 Oktober 2010

Daging Masak Hitam TMK



Salam....
Semalam tuan rumah tak berkesempatan nak update blog. Macam biasalah, busy sgt dgn urusan keluarga. Tapi tak apalah kan, yang penting, n3 tetap ada biarpun lambat update.

2 hari lepas, dyg teringin sgt nak merasa daging masak hitam dgn mencuba resepi Lina_pg. Dah berkali2 dok skodeng umah dia. Memang tak boleh tahanlah tengok menu daging hitam tu. Resepinya pun teramatlah mudah. Apalagi, dyg pun buatlah biarpun 'derhaka tidak sengaja' menggantikan rempah kurma kpd rempah beriani, sb rempah tu jelah yg ada selain rempah kari..pas tu cili boh terpaksa digantikan dgn cili giling.....sori yer Lina. Apa2pun rasanya tak jauh bezakan kan, Lina??...hehe.

Lepas masak, tak sabar lak nak makan dgn nasi panas. Memang menyelerakan! sampai menambah2 lak tu. Fuhh!!...berpeluh2 makan!!...memang berbaloilah cuba resepi nih...TQVM, Lina. Sedap resepi ni. Lain kali DJ guna rempah kurma atau rempah sup lak, ok. DJ cnp dulu resepinya di sini. TQ.


Daging Masak Hitam TMK
sumber : Lina_pg

Bahan Perap :
  • 1 kilo daging pejal ( potong selebar 2 jari ) 
  • 1 labu bawang besar ( blend )
  • 1 paket rempah kurma @ serbuk sup ( DJ guna rempah beriani)
  • 1 paket kari daging
  • 1 paket kerisik ( 40g )
*** Satukan semua bahan perap kemudian perap semalaman***


Bahan-bahan:
  • 1 labu bawang besar ( blend )
  • Rempah 4 beradik (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih & buah pelaga)
  • 2-3 helai daun pandan ( simpul )
  • 3-4 sudu makan cili boh ( boleh tambah/kurang ) (DJ guna cili giling Puteri)
  • 2-3 sudu makan tomato puri ( boleh tambah/kurang )
  • kicap pekat 
  • Kicap manis
  • Sos tiram
  • Minyak 
  • Air
Cara-Cara:
  1. Tumis rempah 4 beradik bersama bawang hingga bawang garing
  2. Masukkan cili boh, tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan tomato puri.
  3. Masukkan daging, kacau sebati.Masukkan daun pandan
  4. Masak hingga daging empuk ( masukkan air jika perlu )
  5. Bila daging empuk, masukkan kicap dan sos tiram. Sesuaikan rasa.
  6. Dah siap