Agak lama juga tak buat rendang hati lembu. Pes rendangnya pulak dah dibuat awal2 lagi iaitu 2 hari lepas. Baru hari ni sampai seru. Dyg cuma rebus hati ni separuh masak dan kemudian masak dgn pesnya dan bubuh apa yg patut. Sekejap jer masak, dah siap. Tapi sebelum tu, hati ni kena direndam dan dilumurkan dgn tepung. Lepas itu, dibilas bersih2, barulah tak ada bau.
Sedap sangat2 sampai tak pandang pun lauk lain....hehe. Bahan2nya nampak banyak tapi sebenarnya mudah jer nak buat. Macam kita buat rendang2 biasa tu cuma resepi stail dyg ni ada campuran kacang tanah dan bijan. Sedaaapp!!
Resepinya dyg x letak sukatan yer sb main agak2 jer. Kalau berminat, bolehlah cuba.
Bahan-bahan :
- hati lembu
- daun limau purut
- kerisik
- santan
- daun kunyit
- garam dan gula secukup rasa
- air asam jawa
- bijan (digoreng tanpa minyak)
- kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
- bawang merah
- cili kering + cili padi
- bawang besar
- bawang putih
- lengkuas
- serai
- kunyit hidup
- halia
- ketumbar
- jintan putih
- jintan manis