Jumat, 29 Januari 2010

Kek Coklat Tanpa Telur


Baru-baru ni ternampak kek coklat sebegini kat umah rakan blogger. Teringin pulak nak buat memandangkan anak2 pun gemar makan kek bercoklat. Tapi kali ni tak letak topping / ganache sb kek ni dah cukup rasa. Sangat moist dan lembut!

Resepi ni dah lama simpan hasil adjust sana adjust sini resepi eggles chocolate cake yang ada dalam internet ni. Banyak gak adjust tu selepas berkali2 buat eksperimen....hehe. Maka, akhirnya dapatlah taste yang diinginkan. Dah kali kedua buat...ikut resepi yg ada ni lah. Lagipun, stok telur berada dalam tahap kritikal ditambah lagi dgn ketiadaan butter, jadi kita buat cara begini. Alhamdulillah, menjadi sangat2 dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Cuma masalah oven jerlah, rasa2 perlu diservis. Dah ada tanda2 menunjukkan penuaannya itu tapi masih boleh digunakan lagi. Yalah, dah lama sangat guna kena perlu servis gak tu. Kalau tak servis, rosaklah kek nanti. Ingat tu ya tuan-tuan, puan-puan dan cik-cik sekalian. Itulah antara faktor yg menyebabkan kek tak menjadi dgn sempurna.


Kek ni dibuat semalam. Sempat ambik gambar lepas masak. Sejukkan dulu. Hari ni barulah potong. Tapi tu lah, tak dan lagi nak posing, si Princess dah standby garpu dgn piring...hehe.

Sebenarnya sangat mudah buat kek ni. Tak perlu mixer atau hand whisk. Cuma perlu digaul sebati dgn senduk kayu atau spatula shj. Bagi yang tak ada mixer kat umah tu sgt2 dialu2kan utk mencuba resepi ini.

Kek Coklat Tanpa Telur

Bahan-bahan : loyang kecil
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1/3 cawan serbuk koko hitam* (serbuk koko lain pun boleh)
  • 1 sk serbuk penaik*
  • 1/2 sk soda bikarbonat*
  • 1/4 sk garam
  • 3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing)
  • 1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
  • 3/4 cawan air kopi panas
  • 1/3 cawan susu segar
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 sk cuka / jus lemon (DJ prefer guna cuka)

Cara-cara :
  1. Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
  2. Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *.  Masukkan gula dan kacau rata-rata.
  3. Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan barulah dikacau sebati dengan menggunakan senduk kayu / spatula. Kacau mengikut arah pusingan jam. (pastikan air kopi btl2 panas)
  4. Tapiskan adunan.
  5. Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat.
  6. Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
  7. Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong. Nak hiaskan dengan ganache pun ok.
*** Gunakanlah cawan dan sudu metrik utk menyukat bahan-bahan.
*** Fungsi cuka antaranya adalah utk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.


    Sedapnyaaaaaa!!!

    ** Baru-baru ni ada yg menghantar emel meminta dyg menulis tip2 membakar kek dan masalah kek ranap. Sila rujuk DI SINI untuk tip membakar kek.


    Update :
    Resepi Ganache

    Bahan-bahan : anggaran shj
    • 200 g coklat masakan (dipotong kecil2)
    • 125 ml susu segar
    • 50 g butter (dipotong kecil2)
    • 50 g gula icing
    • sedikit esen vanilla
    Cara-cara : 
    Satukan mentega dan coklat masak di dlm periuk dan cairkan. Kemudian tuangkan susu dan masukkan gula icing. Kacau perlahan2 dengan menggunakan kaedah double boil. Masukkan esen vanilla dan kacau lagi hingga pekat dan berkilat. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dituangkan ke atas kek.