Masak ayam lagi utk makan malam. Sedaaaaapppp!!....tak cukup pulak rasanya masak seekor...hehe. Ingatkan malas nak makan ayam dah, tapi masakan sebegini mmg betul2 buat perut ni lapar. Jom makan!
Bahan-bahan :
- 1 ekor ayam (dipotong dan dibersihkan. Kemudian digaul dgn sedikit serbuk kunyit & garam & digoreng hingga 1/2 masak)
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 cm halia (dikisar)
- 3-4 biji cili padi (diketuk)
- 1 sudu makan cili kering kisar
- sedikit hirisan daun ketumbar
- 1 sb kicap pekat
- kicap manis secukupnya
- sos cili secukupnya
- 1 sb sos tiram
- 2 sudu besar jus lemon
- 1-2 sb madu (dibancuh dgn sedikit air)
- sedikit hirisan kapsikum
Cara-cara :
- Tumis bahan2 kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram, sos cili, kicap pekat dan kicap manis. Boleh tambah sedikit air dan biarkan ia mendidih seketika.
- Masukkan ayam, hirisan cili, cili padi dan daun ketumbar. Gaulkan rata2.
- Kemudian masukkan madu dan jus lemon. Kacau lagi hingga kuah pekat.
- Hidangkan setelah masak.