Minggu, 22 Juli 2012

Ayam Goreng Berempah


huhu...mmg pening memikirkan juadah utk berbuka puasa ni kan. Kalau ikutkan rasa hati, mau je pergi ke bazaar ramadhan beli itu dan ini. Tapi mengenangkan anak2 dan suami, rasanya lbh afdal lagi masak lauk hasil dari air tangan sendiri. Kalau setakat nk beli kuih2 ok la kan...heheh. 

ok, iftar hari pertama DJ x sempat nk share apa2 menu. Lagipun dapat lauk sponsor dari seorang kawan. Ada nasi ambang, laksa, pulut panggang dan macam2 lagilah sampai ada yg tak luak...hehe. Terima kasih byk2...Alhamdulillah. 


Semalam DJ buat ayam berempah dan bayam rebus je. Selain dari tu, ada murtabak dan taufufa. Memang sgt2 berselera terutama dpt menikmati ayam goreng berempah...adesss...sedap sungguh! Resepinya pun mudah je. Menggunakan bahan2 yang ada dalam stok. Kemudian perap selama 2-3 jam sebelum digoreng. Baki ayam yg diperap tu msh ada lagi. Bolehlah goreng utk hari ni pulak. 

Kalau nak tengok versi ayam goreng berempah beriani pun sedap tau. Ramai yg dah cuba resepi ni. KLIK DI SINI atau DI SINI. Apa2pun, jom kita layan resepi ayam berempah yg ini pulak ye. Terima kasih sudi singgah dan selamat berbuka puasa utk hari ni pulak. :)

Ayam Goreng Berempah
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam (dipotong ikut suka)
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 1/2 cawan tepung goreng serbaguna/ala KFC
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil gula
  • garam secukupnya
  • 2 tangkai daun kari
bahan-bahan kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 8-10 batang serai
  • 1 sudu besar biji ketumbar
cara-cara : Satukan kesemua bahan di atas dan gaul-gaulkan sebati. Kemudian diperap hingga 2-3 jam atau semalaman. Sediakan minyak yang banyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan. Selamat mencuba!