Kek ni dah lama tayang kat FB tapi x sempat2 nk update resepinya. Ramai gak yg bertanya ttg resepi ni. Baru time ni ada ruang nk menjengah ke blog sendiri...hehe. Selamat mencuba resepi ni ye. :)
Kek Lapis Asam Manis
resepi : lepas-lagi@DapurKuSayang
bahan-bahan : loyang 8" x 8" atau 9" x 9"
- 10 biji telur A
- 200 g tepung biskut marie (biskut marie dikisar halus, diayak dan kemudian barulah disukat)
- 100 g tepung hongkong/superfine/tepung gandum (diayak)
- 450 g mentega berkualiti
- 1 sudu besar ovallete
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 150 g gula kastor
- 300 g susu pekat manis
- haw slice/ hawflake secukupnya
- pewarna kuning, ungu dan hijau secukupnya (pewarna lain pun boleh)
cara-cara :
- Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovallete hingga kembang.
- Dalam bekas yang lain, putar mentega dan susu hingga putih berkrim.
- Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Sebatikan.
- Kemudian masukkan tepung biskut marie dan tepung hongkong/superfine/gandum. Kacau sebati dengan spatula dan kemudian putar lagi 1 minit untuk memastikan adunan benar-benar sebati.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan hijau, ungu dan kuning.
- Bakar/grill lapis demi lapis dan susunkan hawflake secukupnya mengikut citarasa. (setiap lapisan diratakan dengan 7 sudu makan adunan).
- Guna api atas dan bawah untuk lapisan pertama dan lapisan seterusnya menggunakan api atas sahaja. Setiap lapisan dibakar antara 5-7 minit atau hingga keperangan. (setelah habis melapis, bakar pada suhu 140C selama 10 minit lagi supaya kek masak sempurna)
Nota :
***kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing. Jadi sila adjust sendiri.
***loyang digriskan dan dialas dengan kertas minyak.
***sukatan gula mengikut citarasa
***kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing. Jadi sila adjust sendiri.
***loyang digriskan dan dialas dengan kertas minyak.
***sukatan gula mengikut citarasa
***mentega berkualiti contoh : SCS, Golden Churn, Tatura, Anchor dsbnya
***sekiranya tak nak guna tepung gandum/hongkong, boleh guna tepung biskut marie sepenuhnya.
***semakin lama kek disimpan, semakin moist rasanya.
***Simpan ke dalam peti sejuk supaya dapat bertahan lama.
***jika lapisan kek terlebih bakar dan kelihatan hangus dan kering, sapukan permukaannya dgn jem atau mentega.
***semakin lama kek disimpan, semakin moist rasanya.
***Simpan ke dalam peti sejuk supaya dapat bertahan lama.
***jika lapisan kek terlebih bakar dan kelihatan hangus dan kering, sapukan permukaannya dgn jem atau mentega.
DJ buat 1/2 adunan je dari resepi asalnya dengan menggunakan loyang besar sb tu nampak rendah sket kek ni. Tapi yg penting, menjadi dan sedaaaapp!