Kamis, 29 September 2011

Ketam Masak Merah


Ketam Masak Merah
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang

bahan-bahan :

  • 6 ekor ketam (dibersihkan dan direbus bersama garam dan serai ketuk hingga 3/4 masak & toskan)
  • 2 sudu makan cili giling
  • sos cili secukupnya
  • 1 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu makan sos tiram
  • sedikit kicap manis
  • 3 helai daun limau purut
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula/madu secukupnya
  • sedikit hirisan daun sup dan daun bawang
bahan-bahan kisar :
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 labu bawang besar
  • 2 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan dan kicap manis. Kacau sebati. Kemudian masukkan air secukupnya. 
  3. Apabila sudah mendidih, masukkan ketam, daun limau purut, garam, gula/madu dan air asam jawa. Kacau rata-rata. 
  4. Apabila sudah masak, tutupkan api. Taburkan daun sup dan daun bawang. Hidangkan panas-panas.