Ketam Masak Merah
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 6 ekor ketam (dibersihkan dan direbus bersama garam dan serai ketuk hingga 3/4 masak & toskan)
- 2 sudu makan cili giling
- sos cili secukupnya
- 1 sudu makan sos ikan
- 1 sudu makan sos tiram
- sedikit kicap manis
- 3 helai daun limau purut
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula/madu secukupnya
- sedikit hirisan daun sup dan daun bawang
bahan-bahan kisar :
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 labu bawang besar
- 2 batang serai
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
Cara-cara :
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan dan kicap manis. Kacau sebati. Kemudian masukkan air secukupnya.
- Apabila sudah mendidih, masukkan ketam, daun limau purut, garam, gula/madu dan air asam jawa. Kacau rata-rata.
- Apabila sudah masak, tutupkan api. Taburkan daun sup dan daun bawang. Hidangkan panas-panas.