Udang Merah Madu Kasturi
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 300 g udang sederhana (dibersihkan, dilumur dengan sedikit garam dan kunyit. Kemudian digoreng 3/4 masak)
- 2-3 sudu makan cili giling
- 2 helai daun limau purut (diracik halus)
- 1 batang serai (diketuk)
- 1 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan sos cili thai
- sedikit madu
- garam
- sedikit jus limau kasturi atau air asam jawa
- sedikit air
- sedikit hirisan bawang besar
bahan-bahan kisar :
- 1/2 labu bawang besar
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia
cara-cara :
- Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar dan serai hingga wangi.
- Masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan pula sos tiram, sos cili thai, madu, garam, jus limau kasturi/air asam jawa dan air secukupnya. Kacau sebati hingga mendidih.
- Kemudian masukkan daun limau purut yang sudah diracik halus tadi. Kacau lagi rata-rata.
- Akhir sekali masukkan udang dan bawang besar. Gaul-gaulkan hingga mesra dan sebati.
- Setelah masak, tutupkan api. Hidangkan bersama nasi.