Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...
Dah agak lama dah tak buat kuih bingka. Rasa2 dah setahun dah kot...hmm..mmg lama kan. DJ sememangnya penggemar kuih bingka lebih2 lg kalau ada orang tolong buatkan. Sudah semestinya mak yg buat terutama bingka pandan....memang best!
Malam td ternampak bingka telur dari dapur k. Che Ct. Waduhh...x tahan dah dah nengok. Nak minta sepotong dua dr kak CT tp jauh lah pulak...hehe. Last2 DJ buat sendiri jelah. Tapi yg ni versi bidan terjun je tau. Ikut sedap tekak. Kebetulan krim keju masih berbaki kira2 50 g gitu. Sebelum expired, DJ campurkan sekali dalam adunan bingka ni. Alhamdulillah.....sedap dan lemak2 manis rasanya.
Bila cuaca redup, gambar pun nampak redup....samalah dgn lain internet ni.
bl dah lemau, tuannya pun lemau nk menulis...sabar je la (sekadar selingan)
Bingka Susu/Cheese
resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
- 1 cawan tepung gandum (diayak 3 kali)
- 4 biji telur A
- 250 ml susu cair
- 3 sudu besar susu pekat
- 140 g gula kastor (boleh tambah jika nak lebih manis)
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 50 g krim keju
- 50 g mentega
- bijan secukupnya atau serbuk badam (optional)
Cara-cara :
- Mentega dan krim keju dicairkan dengan cara double boiler. Kemudian disejukkan seketika.
- Satukan kesemua bahan di atas(kecuali bijan/serbuk badam) dengan mentega/krim keju cair tadi di dalam blender. Blend hingga sebati.
- Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalam loyang 6 inci yang telah dilengser dengan minyak masak. Taburkan bijan atau serbuk badam di atasnya jika suka.
- Kemudian bakar ke dalam oven dengan suhu 160C selama lebih kurang 50 minit atau sehingga keperangan.
- Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
** sukatan gula dan susu boleh tambah ikut citarasa sendiri
** boleh juga guna telur gred B
** kalau terlebih cair, boleh tambah sedikit tepung. Tp DJ suka cair dp pekat.