resepi : lepas-lagi@DapurKu SaYang
bahan-bahan:
- 1/2 ekor ayam - dipotong sederhana kecil dan dibersihkan
- sedikit serbuk kunyit
- 200 ml santan atau secukupnya
- 1 helai daun pandan (disimpul)
- 2 helai daun limau purut
- 4 biji buah keras (ditumbuk)
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menggoreng
bahan-bahan kisar:
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji cili padi
- 1` inci halia
- 1cm kunyit hidup
- 1 batang serai
- 1cm lengkuas
cara-cara :
- Ayam dilumur bersama serbuk kunyit dan garam. Kemudian goreng hingga 3/4 masak. Toskan.
- Tinggalkan sedikit minyak ayam tadi untuk menumis.
- Tumiskan bahan-bahan kisar dan daun pandan sehingga garing dan pecah minyak. Masukkan buah keras dan kacau lagi.
- Kemudian masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
- Masak hingga kuahnya menjadi agak pekat sedikit.
- Akhir sekali masukkan ayam dan masaklah sehingga empuk.
- Angkat dan hidangkan panas-panas dengan nasi putih.