Minggu, 16 Januari 2011

Sayur Bayam Bebola Ikan


Hari ni tak ada menu special. Tak berapa nk rajinlah nk masak yg best2. Semuanya serba sempoi tapi tetap menyelerakan. Antaranya adalah ayam goreng dan sayur. Sayur bayam ni adalah sayur kegemaran si Danial. Bubuh fishball byk2, lagilah buat dia berselera. DJ plak akan makan fishball ni kalau dibuat yong tau foo...hehe. 

Apa2pun, layan jelah resepi mudah ni yer.  

Sayur Bayam Bebola Ikan

  • sayur bayam (dibersihkan)
  • bebola ikan secukupnya (dibelah dua)
  • bawang merah (dihiris)
  • bawang putih (dihris)
  • sedikit udang kering
  • garam secukup rasa
  • sedikit kiub pati ikan bilis (jika suka)
Cara-cara : Didihkan air secukupnya di dlm periuk dan masukkan semua bahan kecuali bayam dan bebola ikan. Setelah mendidih, barulah dimasukkan bayam dan bebola. Hidangkan setelah masak.

Jumat, 14 Januari 2011

Bahulu Pandan Chocolate Rice



Dari malam tadi lg nak update n3 ni tp tak dpt2 sb tak ada idea nak cakap...lama gak 'blank' tu....hehe. Last2 layan movie jer. Pas tu terus Zzzzzzz.....

Seperti kebiasaanlah, DJ sgt2 menggemari kaler hijau. Kena ingat tu tau. DJ suka kaler hijau. Nanti mana tau kan DJ nak buat pop kuiz ker, senanglah nak jawab....hehe...mmg ada kuiz tu, but not now yer...tunggu sampai tiba masanya nanti...tp antara syarat2nya ialah kena jd follower dulu dan menetap di Malaysia shj...hehe.

Ok, ptg semalam DJ buat bahulu atau kek Pandan bubuh coklat urai. Ini adalah percubaan kali kedua. Tp yg hari tu mmg tak dpt nk publishlah sb kurang berpuas hati dgn hasil gambarnya. Yang ni pun tak puas hati gak sebab tergesa2, maka gambarnya agak kelam sket. Tapi x mengapalah, janji dpt tengok kan...hehe. 

Kek/bahulu pandan ni mmg sedap dan lembut. Rasanya pun taklah manis sgt2 walaupun ada coklat urai. Memang kenalah dgn selera ni. Yang putih mcm salji tu lak adalah krim aising dan kelapa parut kering. Nak hias dgn topping lain pun ok. O ya lupa lak nak bagi tau, bahulu ni boleh juga dibuat gulung atau bubuh dalam muffin/paper cup jika suka. Ikutlah keselesaan masing2. Yang penting, sedaaapp!...hehe


Layanlah jelah yer. Nak resepi, boleh cnp dari sini. Terima kasih sudi singgah. 



Bahulu Pandan Chocolate Rice

bahan-bahan :
  • 100 gm tepung gandum
  • 4 biji telur A
  • 90 g gula kastor
  • 50 ml minyak jagung 
  • 1 sk ovalette
  • 2 sb susu segar
  • 1 sk pandan emulco / pes pandan
  • 2 sb chocolate rice (boleh tambah jika suka)
cara-cara :
  1. Panaskan oven pd suhu 180C. Sediakan loyang yg bersesuaian atau muffin/paper cup. Sapukan mentega dan taburkan dgn sedikit tepung. (Jangan lupa alaskan dgn baking paper jika menggunakan loyang).
  2. Sediakan mangkuk adunan. Satukan telur, gula dan ovalette. Putarkan hingga pucat dan kembang. 
  3. Kemudian masukkan tepung, susu dan pandan emulco/pes pandan. Putar lagi hingga sebati.
  4. Masukkan minyak jagung dan kacau sebati (kaup balik) dgn menggunakan rubber spatula.
  5. Akhir sekali, masukkan coklat urai. Kacau perlahan2 sehingga rata. Tak perlu dikacau terlalu lama.
  6. Bakarlah selama 25-30 minit atau sehingga kek  masak (DJ guna suhu 180C pd 20 minit pertama dan kemudian diturunkan kpd 160C utk 10 minit terakhir). Suhu bergantung pd jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu. Hiaskan dgn topping kesukaan jika suka.
Krim Aising : cadangan
  • 1/3 cawan gula aising
  • 60 g mentega lembut
  • kelapa parut kering
  • 1 sb jus oren
Cara-cara : satukan gula, mentega dan jus oren di dlm mangkuk pengadun dan putar hingga gebu. Sapukan pd kek dan taburkan kelapa parut kering. 


Seri MukaKu


Kalaulah dgn memakan kuih seri muka ni boleh menyerikan muka, hari2 mau...hahaha. Dah agak lama tak buat kuih muih tempatan ni woo...ari tu slalu gak skodeng dapur yatiememories, rajin bebeno dia buat kuih...cantik2 dan semuanya nampak sedap. Kalaulah rajin mcm dia, kan best gitu. Tapi tu la, kena layan sorang2 jelah sb kat umah ni hanya DJ sorang jer suka makan kuih. Anak2 dan hubby mmg tak berapa nk layan pun...huhu. Kalau rasa desperate sgt, barulah buat..hehe. Antara kuih yg paling disukai ialah kuih bingka ubi, onde2, kuih lopes dan sri muka.

Kuih ni mmg dah selalu orang buat dgn pelbagai versi resepinya. Bahagian lapis hijaunya DJ bubuh sikit jer tepung gandum dan tak letak tepung jagung sb nak bagi rasa mcm dadih atau puding lembut. Barulah kena dgn citarasa. Tang lapisan bawah tu guna resepi NanaSham dr myresipi.com tp cnp resepinya dari rumah yatie. Trm ksh yer kpd kedua2nya. 

Seri Muka

Bahan-bahan
  • Bahan lapisan bawah
  • 500 gm beras pulut
  • 400 ml santan cair
  • 1 sk garam
  • 2 sb minyak

  • Bahan lapisan atas
  • 120 gm tepung gandum
  • 3 sb tepung jagung
  • 140 gm gula
  • 3 biji telur
  • 450 ml santan pekat
  • 1/2 sk garam
  • 300 ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste)

Cara-cara

  1. Untuk lapisan bawah
  2. Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  3. Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
  4. Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
  5. Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  6. Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  7. Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
  1. Untuk lapisan atas
  2. Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
  3. Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  4. Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendaklah ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
  5. Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
  6. PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong dan cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!

Kamis, 13 Januari 2011

Ayam Debel


Tak nak banyak membebel. Layan dulu ayam debel ni yer. Buat utk mkn malam. Resepi akan ditulis kemudian. 



update :

Resepi Ayam Debel (My Style)

bahan-bahan :

  • 1/2 ekor ayam sederhana (dipotong ikut suka dan digoreng separuh masak)
  • 1/2 sudu makan biji sawi (ditumbuk)
  • 1/2 sudu makan biji ketumbar (ditumbuk)
  • 1/2 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu besar stok ayam pekat
  • 2-3 sudu besar cili kisar/cili giling
  • 1 sudu besar cuka
  • garam dan gula
  • 2 biji bawang merah (dibelah 4)
  • tomato dan timun (dipotong ikut suka)
bahan-bahan mesin :
  • 1 labu bawang besar
  • 2 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 2 batang serai
  • 2 tangkai cili merah (dibuang bijinya)
  • sedikit belacan bakar
cara-cara :
  1. Tumis bahan-bahan mesin hingga terbit bau. Kemudian masukkan cili kisar, ketumbar dan biji sawi. Tumiskan lagi hingga pecah minyak. 
  2. Masukkan bawang merah, stok ayam, kicap, cuka dan diikuti air secukupnya. Kacau hingga mendidih. Kemudian barulah dimasukkan ayam separuh masak tadi. 
  3. Perasakan dgn garam dan gula secukupnya. Akhir sekali masukkan timun dan tomato.
  4. Setelah masak, biarkan ia merenih seketika. 
  5. Hidangkan.

Tauhu Sos Mentega Kacang


Hari tu tayang tauhu. Hari ni tayang lagi. Jangan bosan ya..hehe. Menu ni adalah menu tahun lepas lagi. Baru sempat nk update.

Boleh dikatakan setiap minggu dyg masak tauhu. Tak pernah jemu.. sb tauhu ni boleh dipelbagaikan cara masakannya. 

Kali ni nak share resepi tauhu yg menggunakan mentega kacang sbg sosnya. Nak tau rasanya, kenalah cuba resepinya dulu yer. Resepi ni adalah resepi lama sekitar tahun 90an dulu. Tak ingat dari mana dapat tp msh ingat sket2 bahan-bahannya. Kemudian telah diubah mengikut kesesuaian dan citarasa sendiri. 

Tauhu Sos Mentega Kacang 

bahan-bahan :
  • 4 keping tauhu keras (digoreng hingga masak)
  • sedikit tauge (dicelur)
  • sedikit timun (dihiris halus)
  • sedikit kacang tanah panggang/gajus panggang (ditumbuk kasar)
bahan sos :
  • 3 sudu besar mentega kacang rangup (-/+)
  • 2-3 biji cili padi (dihiris nipis)
  • 1/2 cawan susu segar / susu cair (boleh tambah jika suka)
  • 3 sb kicap cair
  • 1 sk kicap pekat - optional 
  • sedikit daun ketumbar (diracik/hiris halus)
  • 1 sb mayonis @ 1 sb cuka
  • 1 sudu makan bawang putih goreng
  • sedikit lada sulah
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :

  1. Untuk sosnya : satukan kesemuanya di dlm periuk dan jerang dgn api perlahan. Kacau sehingga sedikit pekat.
  2. Susunkan tauhu di atas pinggan, tuangkan sos di atasnya. Kemudian, hiaskan dgn tauge, timun dan taburkan kacang. Hidangkan.

Selasa, 11 Januari 2011

Tauhu Goreng BerSambal

Assalamualaikum....

Lama gak tuan rumah x update blog yer. Ramai yg tertanya2...hehe..rindu ker??..Sebenarnya, pd minggu lepas iaitu dari 2hb hinggalah 8hb Januari tuan rumah terpaksa berkampung di hospital utk menemani anak perempuan yg sedang sakit dan menjalani dua pembedahan dalam satu masa. Bayangkan, betapa getirnya saat itu, berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul. Siapa sangka, anak yg periang dan sentiasa aktif itu telah mengidap penyakit appendix dan lebih mengejutkan lagi ada ketumbuhan(sebesar bola tennis) plak di bahagian rahim pd usia yg begitu muda. Semuanya adalah ketentuan Allah. Namun, aku tetap redha dan terima hakikat. Alhamdulillah, kepayahan yg dilalui berakhir dgn penuh kesyukuran kerana segala urusan dipermudahkan olehNya. Terima kasih yg tak terhingga kpd semua specialist dan staf yg terlibat dlm OT atas layanan baik mereka terhadap kami sekeluarga. Begitu juga dgn staf2 di wad pediatrik yg sentiasa mengambil berat, prihatin serta menjalankan tanggungjawab dan amanah yg diberikan dgn penuh dedikasi dan toleransi. Good job! 

Oklah....yg berlalu sudahpun berlalu, sekarang kena jaga makan minum si princess. Tak boleh makan sesuka hati, kena berpantang. Walaupun sekali sekala dia merungut sb tak dpt makan makanan favorite. Nak buat mcm mana kan. Nak cepat sembuh, kenalah berpantang dan makan ubat ikut time. Lagi satu, yg sedihnya, hari ni dia merayu2 nak pergi ke sekolah padahal MC lama lagi.. Hampir dua bulan lamanya. Sian kan, terpaksalah study kat rumah jer. Apa2pun, semoga anakku cepat sembuh. Buat teman2 di kampung FB, thanks yer atas doa2 kalian. Really appreciate.

Tengahari tadi masak yg biasa2 jer utk anak2. Tapi memandangkan si mama ni tengah berusaha membuang lemak2 yg ada, terpaksalah makan satu menu jer. Kenyang gak meratah tauhu ni tau. Selebihnya makan buah2an atau jus buah. 

Resepi tauhu goreng bersambal ni amat mudah dan sedap. Jom layan!

Tauhu Goreng BerSambal

bahan-bahan :
  • 4 keping tauhu keras (dilumurkan dgn garam dan tepung jagung, kemudian digoreng)
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 sudu besar cili kisar / cili giling
  • 1 sudu besar sos tomato atau perahan air asam jawa
  • 1 kiub pati ikan bilis
  • 2 sudu besar madu (dibancuh dgn sedikit air)
  • sedikit garam
Cara-cara : Tumiskan bawang kisar hingga terbit bau. Masukkan cili kisar/cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan kiub ikan bilis, sos tomato, madu dan garam. Kacau hingga sebati. setelah masak, siramkan ke atas tauhu yg sudah digoreng tadi. Hidangkan.


Entah tiba-tiba dyg sakit tekak plak dari malam tadi. Dapat flue lagi. Cepat-cepat makan eskrem Vanilla. Inilah antara ubat yg paling berkesan utk meredakan sakit tekak dan batuk2. Tapi eskrem perisa vanilla jer tau. Eskrem perisa lain, sila tanggung risiko sendiri...hehe.

Sabtu, 01 Januari 2011

Ikan Kukus Taucu


Ikan siakap dimasak stail gini mmg sedap. Ingat nak tayang mlm tadi tp tuan rmh tiba2 hilang mood plak nk tulis n3. Stress agaknya. Apa2pun, nak tayang gak menu ni ari ni. Menu2 tahun lepas pun msh ada lagi. Nantilah kalau ada masa, dyg share kat sini, k. 

Jom layan resepi ikan kukus ni. Memang sedaaapp!! 

Ikan Kukus Taucu

bahan-bahan :
  • 1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
  • 1 labu bawang besar holland (dimayang)
  • 5 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 inci halia (dihiris)
  • 1 batang lobak merah saiz kecil (dihiris halus)
  • 5-6 biji cili padi (dihiris) - boleh kurangkan jika tak suka pedas
  • 1 tangkai cili merah (dihiris)
bahan sos :
  • 1-2 sudu makan taucu
  • 50 ml air atau lebih
  • 1 sk minyak bijan
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan kicap cair
  • sedikit gula
lain-lain : jus limau nipis dan hirisan daun sup.

Cara-cara :

  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya hingga mendidih. Sediakan bekas tahan panas. Letak ikan di dalamnya. Susunkan bahan-bahan hirisan di atasnya.
  2. Sementara itu, satukan semua bahan sos dan kacau. Siramkan ke atas ikan tadi hingga rata. Kemudian dikukus hingga masak lbh kurang 20-25 minit.
  3. Buka penutup kukus, perahkan jus limau nipis dan kacau sedikit kuahnya. Taburkan sedikit daun sup. Kukus lagi lbh kurang 2-3 minit. 
  4. Setelah masak, hidangkan panas2.