Salam...
Untuk memenuhi permintaan salah seorang pembaca di sini, hmmm...dyg tak pastilah pulak yg mana satu eh..kalau tak silap tempoh hari ada yg meminta dyg utk menulis resepi sambal nasi lemak versi dyg sendiri. Sebenarnya resepi sambal tu dah ada di dalam rumah ni, bolehlah google yer. Kebetulan 2 hari lepas dyg dan anak2 berbuka puasa dgn nasi lemak, jadi sempat shoot sambalnya je lah...hehe. Yang ini adalah resepi sambal versi kedua dyg. Pun sedap dan menepati selera keluarga. Jika berminat, bolehlah cuba.
Kalau tengok bahan-bahannya, dyg tak menggunakan bawang putih, Nak tau kenapa??...kenalah cuba sendiri resepi ni...then barulah tau rasanya macam mana kan...hehe. Tapi InsyaAllah, sambal nasi lemak ni tak mengecewakan. Yang paling penting, kenalah pandai adjust penggunaan garam dan gula sb kedua-dua bahan ni lah penentu sedap dan tak sedapnya sambal.
Kalau tengok bahan-bahannya, dyg tak menggunakan bawang putih, Nak tau kenapa??...kenalah cuba sendiri resepi ni...then barulah tau rasanya macam mana kan...hehe. Tapi InsyaAllah, sambal nasi lemak ni tak mengecewakan. Yang paling penting, kenalah pandai adjust penggunaan garam dan gula sb kedua-dua bahan ni lah penentu sedap dan tak sedapnya sambal.
Sambal Nasi Lemak
Bahan-bahan : (4-6 orang makan)
- 3 biji bawang merah (kisar)
- 1/2 labu bawang besar (kisar)
- belacan bakar secukupnya(kisar)
- segenggam ikan bilis (dibersihkan)
- 3 senduk cili kering kisar (-/+)
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula melaka secukupnya
- 1/2 labu bawang besar (dihiris)
- Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan-bahan kisar diikuti cili kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan ikan bilis, garam dan gula melaka. Kacau lagi.
- Kemudian masukkan air asam jawa dan bawang besar. Apabila bawang sudah layu, bolehlah dipadamkan api. Angkat dan hidangkan.
***cili kering direbus terlebih dahulu sebelum dikisar. Biasanya dyg akan blend byk2 dan simpan di dlm bekas bertutup dan kemudian dimasukkan ke dlm fridge. Bila perlu, dyg akan keluarkan. Boleh bertahan sampai 2-3 minggu lamanya.